DVSC kézilabda
4. RÉSZ

Komáromi Ákos: egy új korszak

Komáromi Ákos munkához látott, s női kézilabdában korábban elképzelhetetlennek tartott mennyiségű munkával hamar eredményeket produkált. Íme, az első hazai kupagyőzelem, s az első európai kupameccsek krónikája!

Komáromival együtt több új játékos is érkezett. Tatabányáról Tóth Ildikó, Nyíregyházáról Szántó Anna és Ózdról Sáfi Márta, akik a már egy éve a Lokiban játszó Szilágyi Katalinnal, Nagy Zsuzsával és a lassan törzsgárdistának számító Tóth Rózsával együtt egy nagyon fiatal, ugyanakkor rendkívül masszív kis csapatot alkottak.

A Komáromi-éra első esztendejében minden várakozást felülmúló teljesítményt nyújtva negyedik helyen végzett az előző szezonban még a kiesés ellen küzdő együttes. 1983-ban már komolyabban vették az ellenfelek a debreceni csikócsapatot, ami a helyezésen is meglátszott. Csupán kilencedik lett a DMVSC az NB I-ben, a Magyar Népköztársasági Kupában viszont beverekedték magukat a hármas döntőbe a lányok, és a Bakony Vegyész mögött a második helyen végeztek, ami óriási fegyvertény volt ettől az együttestől.

1984-ben jött Pusztainé Kalocsai Erika, Bojtor Jolán pedig visszatért, így egyre erősebb lett a Loki kerete. A debreceniek ekkor újra előrébb léptek, ötödikek lettek, majd 1985-ben már az NB I dobogójára is felállhattak. A Vasas mögött második helyen végzett a DMVSC, az MNK-t viszont megnyerték a lányok. Az 1986 januárjára átnyúlt kupafinálé első meccsén a Fradi otthonában 17-13-ra kapott ki a vasutasgárda, a visszavágón azonban nyolcgólos diadalt aratott.

DMVSC – Ferencváros 22-14 (9-7)

DMVSC: Tóth L-Szilágyi 7, Nagy Zs. 1, Szántó 4, Tóth R. 3, Kádárné 4, Szarvas 3 CSERE: Bojtor, Törökné

Ekkorra már az első nemzetközi kupamérkőzésén is túl volt a csapat. A Loki a harmadik számú európai vetélkedőn, az IHF-kupában állhatott rajthoz, ahol január első napjaiban játszi könnyedséggel jutott túl a DHC Neerpelt gárdáján. A belgák lemondtak pályaválasztói jogukról, így mindkét összecsapást Debrecenben rendezték. Az első mérkőzésen 44-11-re, a másodikon 34-8-ra nyertek Szántó Annáék.

A legjobb nyolc között aztán a norvég Gjerpen Skien, az elődöntőben pedig a svéd Tyreső is kapitulált, így legelső európai kupaszereplése során rögtön a fináléban találta magát a DMVSC.

Az NDK-beli SC Leipzig azonban túl nagy falatnak bizonyult, hiába sikerült idehaza hatgólos előnyt szerezni, Lipcsében csak harminc percig volt esély a kupagyőzelemre, utána a németek átgázoltak a nemzetközi téren még rutintalan magyar csapaton.

DMVSC – SC Leipzig 22-16 (12-7)

DMVSC: Tóth L-Szilágyi 3, Nagy Zs. 4, Törökné 1, Tóth R. 2, Kádárué 5, Szarvas 1 CSERE: Pusztainé, Bojtor 6, Hüse

SC Leipzig – DMVSC 25-15 (12-9)

DMVSC: Tóth L-Szilágyi I, Nagy Zs. l, Törökné 3, Tóth R. 2, Kádárné 1, Szarvas CSERE: Pusztainé, Bojtor 6, Hüse 1

Az NB I-ben a tavaszi botladozás után az ősszel zsinórban kilenc bajnokit nyertek Bojtor Jolánék, s csak a legutolsó fordulóban, a bajnok Spartacus otthonában kaptak ki egyetlen góllal. Ez pedig azt eredményezte, hogy a lányok újra a dobogón, ezúttal annak a harmadik fokán végeztek.

Következik: Bajnokcsapat 1987!