DVSC kézilabda
2. RÉSZ

Visszatérés két évtized után

Az 1959-es kiesés után bizony kevesen gondolták, hogy húsz évet kell arra várni, hogy a cívisvárosnak újra élvonalbeli női csapata legyen. Pedig jött a két szűk évtized, aztán 1979-ben végre sikerült a feljutás. A sors fintora, hogy ekkor sem DVSC volt a csapat neve.

Pedig az NB II keleti csoportjában töltött első év még egész biztató volt, a DVSC csapata a második helyre szorulva éppen csak lemaradt a feljutásról. Ezután viszont ínséges idők következtek, a lányok fokozatosan hátrébb csúsztak a tabellán, és a hatvanas évek közepén még a kiesés szele is megcsapta a Lokit.

A hetvenes évek elején végre sikerült előrébb lépni: 1970-ben harmadik, egy évre rá pedig első lett a debreceni együttes, ám az NB I B-ben nem sikerült maradandót alkotni, három bajnoki idény után újra az NB II-ben találták magukat a lányok.

1977-ben aztán beindult a vasutasgárda, és meg sem állt a legfelsőbb osztályig. Az előző évi második helyezés után sikerült megnyerni az NB II keleti csoportjának küzdelmeit, majd 1978-ban az ötödik, 1979-ben pedig a második helyen végzett az addigra Debreceni Munkás Vasutas Sport Clubra átkeresztelt csapat az NB I B-ben, s ez utóbbi helyezés a feljutást jelentette az NB I-be.

A második vonal mezőnyéből kiemelkedett az Építők SC csapata, ám a Purguly Mária, Huszár Erzsébet, Botka Lászlóné, Molnár Etelka, Eperjesi Ilona, Máthé Zsuzsa, Bordás Sándorné, Balogh Erzsébet, Hajnal Erzsébet, Szarvas Anikó, Tóth Rózsa, Filep Anikó, Náricza Edit, Bede Ágnes, Forgó Katalin és Bokor Katalin alkotta, Halász Ferenc edző vezényelte Loki első osztályba kerülését sem nagyon fenyegette veszély. Az utolsó két fordulóra olyan előnyt szerzett a DMVSC az üldöző nagykanizsaiakkal szemben, hogy a záró két találkozón már csak egyetlen pontot kellett szereznie ahhoz, hogy matematikailag is biztossá váljon a feljutás. Ez pedig már az utolsó előtti fordulóban, a KÉV Metró elleni idegenbeli találkozón sikerült. Eme kulcsfontosságú összecsapáson a következő adatok kerültek a jegyzőkönyvbe:

KÉV Metró-DMVSC 13-13 (7-7)

DMVSC: Hajnal-Molnár 2, Eperjesi 2, Filep, Huszár 6, Botkáné 3, Máthé CSERE: Bordásné, Tóth R.

A bajnokságot a 47 pontos Építők SC nyerte meg, a DMVSC 40 ponttal lett második, és került vissza az első osztályba!

Következik: Gyökeret vertünk az NB I-ben